Les activitats de R+D+I corresponents al desenvolupament del futur avió de zero emissions (tant referent a la descarbonización, com l'emissió d'altres contaminants atmosfèrics com el NOx, els COV, etc.), vehiclesaeris no tripulats (UAV) i sistemes aeronàutics, s'incardinen en el Pla Tecnològic Aeronàutic (PTA), ja establert en el Pla de Recuperació. Els components prioritzats en el PTA són:
- Els sistemes de potència basats en hidrogen, els tancs d'hidrogen, els sistemes de control i l'estructura que ho integra serien els components fonamentals d'aquest desenvolupament, que conforma així un subsistema complex d'alt valor d'integració tecnològica.
- Les aplicacions dels vehicles aeris no tripulats (UAV) en àmbits com: medi ambient, agricultura, transport de paqueteria, seguretat, transport de persones, etc., amb un alt potencial pel que fa a eficiència i reducció d'emissions.
- Sistemes, com aviónica, equips embarcats, actuació i control, sistemes per a gestió del tráfico, comunicacions, simulació, etc.
En el PTA es potenciaran noves tecnologies emergents com a font potencial d'optimització i millora contínua en el sector aeronàutic per augmentar un futur creixement gràcies a la seva facilitat d'adaptació en àrees com:
- L'optimització aerodinàmica de les aeronaus i la seva adequació a cada fase de la missió que permet reduir consums i augmentar l'eficiència de les aeronaus i la seva operació.
- L'optimització estructural i la utilització de nous materials, combinat amb nous processos de fabricació i/o impressió 3D.
- Sistemes de gestió amb Intel·ligència Artificial inclosos en diversos subsistemes de l'aeronau.
L'ACT01: Avió zero emissions, UAV i sistemes aeronàutics,té l'objectiu general de recolzar projectes de R+D empresarial en cooperació, en tecnologies aeronàutiques, que contribueixin a aconseguir alguns dels reptes identificats en relació amb:
- Tecnologies enfocades a la reducció d'emissions: avió zero emissions.
- UAS.
- Sistemes.
- Fabricació intel·ligent i avançada: Digitalització.
El suport a aquests projectes és en forma de subvenció i s'ha gestionat pel Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), havent-se llançat tres convocatòries del PTA en els anys 2021, 2022 i 2023. Els beneficiaris són agrupacions d'empreses , amb un pressupost reservat per a agrupacions compostes per pimes.
Execució i resultats
Quant a la seva execució pressupostària, les convocatòries de 2021, 2022 i 2023 tenen assignat un pressupost de 40, 80 i 41,7M€, respectivament.
S'han concedit un total de 31 projectes en les convocatòries de 2021 i 2022, a 143 empreses beneficiàries, de les quals, 91 són PIMES. Aquests projectes subcontractaran activitats de recerca a 149 Universitats, associacions de recerca o centres tecnològics. Les propostes presentades en la convocatòria de 2023 es troben en procés d'avaluació
Els primers projectes del PTA han començat la seva execució el 31/01/2022, de manera que és aviat per obtenir resultats tecnològics. La llista de projectes aprovats, així com les organitzacions que prenen part en ells, es pot trobar als enllaços de les convocatòries.