L'Institut d'Espanya (IdeE) es va constituir com a corporació nacional a títol de màxim exponent de la cultura espanyola en l'ordre acadèmic, l'objecte del qual era mantenir i estrényer la fraternitat espiritual de les deu Reals Acadèmies nacionals, auxiliant-se i completant-se entre si per a la major eficàcia de les seves tasques i activitats, formant la superior representació acadèmica nacional a Espanya i a l'estranger.
El Reial decret 404/2020, de 25 de febrer, estableix que al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats li correspon la relació de l'Administració amb les Reals Acadèmies, les Acadèmies d'àmbit nacional i l'Institut d'Espanya (IdeE).
Les Reals Acadèmies són institucions de caràcter centenari que constitueixen el més alt exponent del coneixement i participen, de forma particular, en el foment de la divulgació i de la cultura científica. D'elles es dedueix un interès públic d'indubtable importància, a més, de la consecució de diversos objectius que són propis del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats: el desenvolupament de la cultura, l'educació, el coneixement i la recerca. A raó de la diversa naturalesa d'aquest conjunt d'entitats, s'aconsegueix, a més, que es tractin de forma transversal una àmplia varietat de matèries.
D'acord amb l'establert en el Reial decret 1160/2010, de 17 de setembre, pel qual es regula l'Institut d'Espanya, formen part d'aquest diverses Reals Acadèmies, entre unes altres: Real Acadèmia de la Història; Real Acadèmia de Belles arts de Sant Fernando; Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals; Real Acadèmia de Ciències Morales i Polítiques; Real Acadèmia Nacional de Medicina d'Espanya; Real Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d'Espanya; Real Acadèmia Nacional de Farmàcia; Real Acadèmia d'Enginyeria, i Real Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres. Formant aquestes part de l'Institut d'Espanya, resulta indubtable la relació de dependència directa que al seu torn sorgeix entre elles i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Institut d'Espanya (IdeE)
Real Acadèmia Espanyola
La Real Acadèmia Espanyola, fundada en 1713, és una institució dedicada des dels seus orígens al coneixement de la llengua espanyola en tots els seus àmbits i manifestacions: la seva estructura interna, els seus usos i normes, així com la seva evolució i la seva diversitat. Des de la seva creació, la RAE vetlla pel bon ús i la unitat de l'espanyol, patrimoni comú de 580 milions de persones a tot el món. La seva autoritat ha estat atorgada pels propis hispanoparlants, veritables amos de l'idioma, al llarg de més de 300 anys. L'àmplia labor editorial de la RAE ha estat sempre basada en l'elaboració dels tres grans codis que regulen la norma d'una llengua: el bon ús del lèxic, el domini de les regles gramaticals i la correcta escriptura.
Real Acadèmia de la Història
Institució dedicada a l'estudi i recerca de, fonamentalment, la Història d'Espanya, Iberoamèrica i l'extrem Orient hispà i a la difusió, foment i divulgació cultural de tals coneixements mitjançant un ampli programa de publicacions, projectes electrònics, treballs de catalogació i digitalització, elaboració contínua d'estudis i informes, a més de cicles de conferències, exposicions, visites guiades i tallers d'història per a professorat de diferents nivells.
Real Acadèmia de Belles arts de Sant Fernando
Fomenta la creació artística, així com l'estudi, difusió i protecció de les arts i patrimoni cultural. Posseeix un dels Museus més importants d'Espanya i una de les tres Calcografies europees.
En l'actualitat es compon de cinquanta-sis acadèmics, tots ells personalitats de reconegut prestigi en els camps de l'arquitectura, pintura, escultura, música, cinema, art gràfic, fotografia, disseny i història i teoria de l'art.
Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals
Fomenta l'estudi, recerca i difusió social de les Ciències Matemàtiques, Físiques, Químiques, Geològiques i Biològiques i les seves aplicacions i promou el suport a aquestes. Compta amb una biblioteca amb una col·lecció de més de 27.000 volums.
A més, assessora al Govern en temes de la seva competència, especialment en els de política científica que puguin tenir transcendència en el desenvolupament científic i tecnològic del país.
Real Acadèmia de Ciències Morales i Polítiques
La Real Acadèmia de Ciències Morales i Polítiques es va fundar en 1857 i és un fòrum d'encontre dels sabers socials, econòmics, filosòfics, polítics i jurídics.
Es considera un espai de debat, un centre difusor de coneixement i un laboratori de recerca i de crítica. Tot això basat en l'experiència dels seus acadèmics, personalitats de gran rellevància en la vida política, social i econòmica espanyola dels dos últims segles.
Real Acadèmia Nacional de Medicina d'Espanya
Vetlla pel progrés, la recerca, la docència i el major coneixement de la Medicina, la Salut i la Sanitat. Fomenta i promou encontres científics i elabora publicacions relacionades amb ciència mèdica, especialment un diccionari de termes mèdics online d'accés lliure i gratuït.
Alberga una biblioteca mèdica especialitzada en fons del s. XVIII i XIX, un ampli banc d'imatges i un museu de medicina amb exposicions temporals.
Real Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d'Espanya
La recerca i el cultiu del Dret, i ciències afins, i la contribució al perfeccionament de la legislació són els seus principals objectius.
D'altra banda, assumeix, entre unes altres, les següents funcions: l'estudi i l'ensenyament de tota classe de matèries jurídiques, l'organització i assistència a congressos sobre temes jurídics, l'anàlisi i la crítica doctrinal de la jurisprudència i la col·laboració amb entitats anàlogues d'Espanya i de l'estranger.
Real Acadèmia Nacional de Farmàcia
Fomenta la recerca i l'estudi de les Ciències Farmacèutiques i els seus afins. A més, proporciona assessorament a institucions públiques i privades en tot el relatiu a les Ciències Farmacèutiques, al medicament i a la promoció de la salut.
Finalment, la Real Acadèmia Nacional de Farmàcia s'encarrega d'elaborar informes o dictàmens sobre les matèries de la seva competència.
Real Acadèmia d'Enginyeria
Promou l'excel·lència, la qualitat i la competència de l'Enginyeria espanyola en les seves diverses disciplines i camps d'actuació. Presta assessorament estratègic en matèries que tenen a veure amb l'Enginyeria i amb àrees estretament relacionades com: la digitalització, la industrialització, el canvi climàtic, el medi ambient, l'energia, la innovació, l'emprenedoria, l'idioma com a vehicle de difusió de l'Enginyeria espanyola i l'educació.
Real Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres
Corporació de caràcter científic i tècnic que el seu objectiu és la recerca, estudi i foment de les ciències econòmiques i financeres, mitjançant la labor investigadora canalitzada pel seu “Observatori de Recerca Economicofinancer”, la col·laboració internacional duta a terme per la seva “Barcelona Economics Network” i la difusió de les seves publicacions a través del Dia Internacional del Llibre de Recerca.
Seleccioneu el tipus d’error que voleu informar
-
Si heu detectat que un dels enllaços no porta a cap pàgina...
-
Si heu detectat un error d’URL en un enllaç...
-
Si heu detectat un error en el contingut...
-
Si heu detectat que el contingut no es mostra...
-
Si la informació no us ha estat d’utilitat...