La Plataforma Aèria de Recerca (PAI) consisteix en una aeronau de nova fabricació, amb les modificacions estructurals necessàries per equipar-la amb instrumentació i sensors, àrees de treball per als operadors i equipament específic per a l'adquisició i tractament de dades. Concretament, aquesta plataforma aeronàutica de recerca cobrirà els següents objectius tecnològics:
- Assajos en vol. Proves relatives a sistemes i equips aeronàutics tals com a superfícies aerodinàmiques, estructures, sensors, actuadors etc.
- Recerca atmosfèrica. Estudi de la física i la química de l'atmosfera a partir de dades obtingudes pels sensors: composició dels gasos, pressió, temperatura, etc.
- Teledetecció amb sensors aeris. realització de campanyes d'obtenció de dades de teledetecció amb sensors i equips embarcats tals com a càmeres tèrmiques, hiperespectrales, radars, etc.
- Desenvolupaments de noves tecnologies. El Projecte proporcionarà el mitjà adequat per al desenvolupament en implementació de noves tecnologies d'ús específic aeronàutic i d'aplicació a altres àmbits, per exemple, a l'àrea de monitoratge de dany estructural.
A més, la plataforma aèria de recerca estarà disponible per oferir formació avançada als futurs investigadors de l'àmbit de les Ciències de la Terra els estudis de la qual requereixin dades geoespacials adquirides des de l'aire per a diferents usos: agricultura, geologia, atmosfera, aigües continentals, mitjà marí, etc. Aquesta nova infraestructura d'INTA tindrà la seva base d'operacions a Andalusia, concretament en les noves instal·lacions de CEUS (Centre d'experimentació d'UAV).
Execució i resultats
El 4 de juliol de 2023, l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i de la Innovació (CDTI) van presentar la nova Plataforma Aèria de Recerca (PAI), una actuació que s'inclou en el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) Aeroespacial i que està cofinançada amb fons FEDER, en el context d'una actuació regulada per conveni entre l'INTA i el CDTI.
Aquesta plataforma, que s'emmarca en la convocatòria d'Iniciatives Científic-Tecnològiques públiques del CDTI, consisteix en un avió C295 d'AIRBUS fabricat a Espanya, adaptat per a la presa de dades d'assajos en vol, la recerca atmosfèrica i mediambiental, així com la teledetecció i observació de la Terra.
La PAI facilitarà activitats de prova i experimentació tant per a centres de recerca com l'INTA, el CSIC i tots aquells centres nacionals i europeus, així com empreses, que vulguin realitzar campanyes per a prova d'instruments en vol o realitzar vols experimentals.