Qualsevol activitat o expedició que es dugui a terme a l'àrea del Tractat Antàrtic es planificarà i realitzarà de manera que es limiti l'impacte sobre el medi ambient antàrtic. A més, abans en cas que es dugui a terme, serà sotmesa a una avaluació prèvia sobre el seu possible impacte en el medi ambient antàrtic, així com sobre el valor de l'Antàrtida per a la realització de recerques científiques. Per a això presentarà informació suficient que permeti aquesta avaluació (Declaració de dades per l'EIA).
Els procediments d'avaluació són aplicables als programes de recerca científica, turisme i totes les altres activitats governamentals i no governamentals a l'àrea del Tractat Antàrtic.
Qualsevol activitat ha de complir amb els requisits del protocol al Tractat Antàrtic sobre la Protecció del Medi ambient i els seus annexos. Es destaca, annex II, la prohibició de presa de mostres o intromissió perjudicial de flora i fauna autòctones de l'àrea del Tractat Antàrtic, salvo amb un permís emès per l'autoritat competent. L'annex V estableix que qualsevol zona, incloent una zona marina, podrà designar-se com a zones antàrtiques especialment protegides (ZAEP) i zones antàrtiques especialment administrades (ZAEA). En aquestes zones les activitats es prohibiran, restringiran o administraran segons els plans de gestió adoptats, excepte que es compti amb un permís emès per l'autoritat competent. En tots dos casos l'emissió de permisos es farà única i exclusivament per a finalitats científiques.