L'Administració és un usuari prioritari i, alhora, el principal inversor en mitjans de naturalesa espacial. Açò suposa la interrelació de nombrosos actors d'àmbit nacional (administracions autonòmiques i locals, comunitat científica, sector empresarial, etc.) i internacional (Comissió Europea, Agència Espacial Europea, EUMETSAT, Agència de la UE per al Programa d'Espai, entre uns altres).
Esta interrelació és altament complexa i requerix de competències tècniques i de gestió experimentades que han d'anar acompanyades d'una acció política forta i d'un alt nivell de representació que garantisca l'adequada interlocució davant estaments internacionals.
L'Agència Espacial Espanyola (AEE) té per objectiu garantir el desenvolupament i execució d'una política espacial nacional coherent, així com optimitzar la gestió de recursos econòmics dedicats per Espanya a activitats espacials.
La creació de l'AEE apareix reconeguda en l'Estratègia de Seguretat Nacional 2021, i la seua creació s'autoritza en la Llei 17/2022, de 5 de setembre, per la qual es modifica la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.
En este marc, la creació de l'AEE s'erigix com a garantia d'acció estratègica, sostenibilitat, continuïtat i coordinació de les diferents actuacions i polítiques impulsades pel Govern en el sector espacial.
L'AEE constituïx una clara aposta per este sector clau per al futur del país, en termes d'aportació al PIB, ocupació de qualitat, altes capacitats tecnològiques, autonomia tecnològica, així com informació de suport a la presa de decisions. Açò permetrà articular la resposta als diferents reptes que constituïxen les profundes transformacions a les quals s'enfronta el sector.
Organització de l'AEE
L'AEE s'estructura organitzativament en quatre òrgans:
- Òrgan de govern. Format per la Presidència i el Consell Rector.
- Òrgan executiu. Constituït per la Direcció general, Direccions i l'Oficina d'Espai i Societat.
- Òrgan de control. Format per la Comissió de Control i la Comissió Permanent.
- Òrgans consultius. Compost pels Comités de Suport a les Direccions.
Fins al moment, s'han dut a terme dos reunions del Consell Rector i la sessió Constitutiva de la Comissió Permanent.
Execució i resultats
Al desembre de 2022, el Consell de ministres va adoptar la decisió que Sevilla siga la seu de la futura AEE, en ser considerada la candidatura més adequada a les necessitats operatives d'aquesta agència, entre 21 candidatures presentades. La candidatura de Sevilla, recolzada per la Junta d'Andalusia, presenta una excel·lent seu valorada en 6,7 milions d'euros i cedida a l'Agència sense cost algun per l'Ajuntament, equipada i concorde als requisits amb un edifici singular i d'ús exclusiu ja disponible i adequat a l'activitat. La ciutat de Sevilla aporta l'edifici del Centre de Recursos Empresarials Avançats (CREA), amb tots els equipaments necessaris: sales de reunions i videoconferències, aparcament, espais multifuncionales, dotació de comunicacions digitals i infraestructura per a garantir la seguretat.
El 8 de març de 2023 es publica el Reial decret 158/2023, pel qual s'aprova l'Estatut de l'Agència Estatal "Agència Espacial Espanyola".
Dins de les seues primeres activitats, la ministra de Ciència i Innovació, com a presidenta de l'AEE, va firmar a l'agost de 2023, l'acord per a assistència de l'Agència Espacial Europea (EIXA) a Espanya sobre l'observació de la Terra (Constel·lació Atlàntica).