En l'àrea d'espai l'objectiu d'esta inversió és millorar la competitivitat del teixit productiu espacial espanyol mitjançant el desenvolupament de projectes de R+D+i que contribuïsquen a desenvolupar i provar tecnologia nova d'interés per als usuaris finals en el segment espacial. Es perseguirà l'establiment d'un programa de tecnologia espacial que genere noves capacitats pròpies per a desenvolupar sistemes espacials amb un alt potencial disruptiu o habilitador quant a propiciar gran recurrència d'ús i/o comercial, tot açò a través de convocatòries de subvencions, convenis entre administracions públiques per a l'execució de projectes de R+D, així com per a desenvolupar una capacitat estratègica nacional destinada a demostrar capacitat productiva en sèrie de sistemes espacials molt nombrosos del tipus de les constel·lacions satelitales en línia amb el corrent del New Space o de la comercialització de l'espai.
Els projectes per a finançar dins d'este programa tecnològic es focalitzaran principalment en dos classes:
- Projectes de naturalesa estratègica destinats a demostrar la capacitat productiva en sèrie de sistemes espacials, a nivell de subsistemes i càrregues útils, amb potencial demanda en futures constel·lacions de satèl·lits
- Projectes per a avançar en el grau de maduresa d'una tecnologia en un estadi primerenc. En particular, en este segon grup es busca finançar iniciatives per als futurs sistemes espacial que es consideren amb un alt potencial disruptiu, o que tinguen potencial habilitador quant a propiciar gran recurrència d'ús i/o comercial, o bé que habiliten el desenvolupament d'instrumentació científica d'avantguarda per a futures missions científiques espacials.
La tecnologia sorgida de la investigació d'alt impacte i de frontera en el marc tant de l'Acadèmia (Universitats i Organismes d'Investigació) com de l'ecosistema d'emprenedoria espacial espanyol (Start-up, Spin-off, Deep-Tech), o de pimes i empreses, tindrà l'oportunitat de desenvolupar-se amb caràcter finalista. Açò s'aconseguirà mitjançant la participació dels potencials desenvolupadors, comercialitzadors, usuaris finals de naturalesa empresarial que hauran de participar en els consorcis que opten a finançament en el Pres.
S'espera així nuclear a equips d'actors molt diversos, altament competitius, que puguen optar amb majors probabilitats d'èxit a les competicions obertes en el marc de la Comissió Europea i de l'EIXA. El posicionament tecnològic que ens donarà l'aplicació continuada d'esta estratègia a través del PTE, seguit pels instruments del futur Pla Nacional d'Espai, consolidarà l'expansió internacional de la nostra indústria espacial en el mitjà i llarg termini, així com el lideratge en alguns segments del mercat.
Execució i resultats
El Consell de Ministres del 6 de juny de 2023 va aprovar l'Addenda al PRTR. Este nou paquet d'estímul va ser ratificat per la Comissió Europea i posteriorment pel Consell de Ministres de Finances de la UE (ECOFIN) del 17 d'octubre de 2023. L'actuació 19: PTE està continguda en l'Addenda i pot consultar-se en el capítol d'Investment 9 (C17.I9): Aerospace (págs. 257-258). Els indicadors de compliment CID 461 i 462 poden trobar-se en les pàgines. 264-265.
Pròximament es publicaran les Bases Reguladores i la Convocatòria de 2024.