El Comité Polar Español (CPE) va ser creat en 1998 com a base per a la coordinació de totes les activitats d'Espanya en les zones polars constituint l'Autoritat Polar Espanyola. El Reial decret 852/2020 regula la seua composició i funcionament. Actualment el CPE s'adscriu al Ministeri de Ciència i Innovació a través de la Secretaria General d'Investigació.
El CPE té com a fi impulsar i assegurar la coordinació de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents, en la planificació, autorització, coordinació i seguiment de les activitats de R+D+I desenvolupades pel Regne d'Espanya en les zones polars, Antàrtida i Àrtic, que permeten assegurar la consecució dels objectius i l'aplicació de les disposicions del Tractat Antàrtic i altres acords internacionals.
El CPE està format per una Presidència, una Secretaria Tècnica i una sèrie de vocals representants dels diversos ministeris i institucions implicats en l'activitat polar espanyola.
El CPE té competències sobre l'Antàrtida i sobre l'Àrtic. En el primer cas com a conseqüència de l'adhesió d'Espanya al Tractat Antàrtic en 1982 i la firma del Protocol al Tractat Antàrtic sobre Protecció del Medi ambient en 1991.
En el cas de l'Àrtic, el CPE manté les responsabilitats derivades de l'admissió d'Espanya com a País Observador en el Consell Àrtic (Arctic Council) a l'octubre de 2006 i, des de 2009, les corresponents al Consell del IASC (International Arctic Science Committee).
Entre els objectius del Comité Polar Español està l'assessorament i suport a l'Autoritat Polar Nacional en el foment i desenvolupament de la investigació polar i en la coordinació dels mitjans necessaris per al seu desenvolupament.