
iCIEM és una infraestructura integrada distribuïda en diferents localitzacions de l'àrea litoral de Barcelona que permet activitats d'investigació i enginyeria en el camp marítim (aplicacions costaneres, portuàries i ambientals). Està constituïda per una combinació de laboratoris de diverses escales, estacions de monitoratge en camp, i plataformes avançades de modelatge numèric. iCIEM està gestionada pel LIM.
Característiques principals
Les principals instal·lacions són el canal d'onatge de gran escala CIEM i el canal de petit escala CIEMito, tots dos amb capacitat per a generar ones i corrents. El primer, un gran canal de canal d'assajos 2D d'escala sense amb prou faenes distorsions (100 m de longitud, 3 m d'amplària i fins a 7 m de profunditat), és una ferramenta rellevant per a la realització d'experiments en l'àmbit de l'enginyeria costanera, portuària i oceanogràfica, així com en altres camps tals com l'aqüicultura o l'aprofitament energètic dels recursos marins. El CIEMito és un canal transparent amb una longitud total de 18m, amb una secció útil aproximada de 0,40 m d'ample i 0,56 m d'altura. Permet realitzar experiments a petita escala i aconseguir una optimització i complementarietat sobretot per a mesures òptiques d'aigua transparent amb el CIEM.
El Laboratori d'Observació Marítima en Camp compta amb el XIOM Shelf Observatory per a la recollida de variables meteorològiques i oceanogràfiques al llarg de la costa catalana, des del Golfo de Roses fins al Delta de l'Ebre amb capacitat de mesurar ones, corrents, meteorologia, oscil·lacions de llarg període (marea i altres ones llargues) i un grup d'estacions meteorològiques marítim-terrestres especialment adaptades per a la zona litoral.
El Pont del Petroli Coastal Observatoryes un pantalán que s'estén 250 m cap a mar endins, des d'aigües molt succintes fins a profunditats intermèdies (12 m). És la primera instal·lació en condicions micromareales en la Unió Europea, i complementa la xarxa de pantalanes instrumentalitzats de la qual formen part HORS a Japó, o Duck a EUA Tots dos Laboratoris es complementen amb un Laboratori de Modelatge Numèric d'alta resolució, que proporciona servicis que van des de la replicació de models hidràulics fins a sistemes de predicció de paràmetres meteo-oceanogràfics; així com un “Laboratori Remot” (rWLaB), plataforma d'educació, investigació i disseminació de coneixement que permet l'accés remot a les instal·lacions del laboratori i a les diferents estacions d'adquisició de dades de camp (XIOM i Pont del Petroli).