Els ecosistemes d'innovació són essencials per multiplicar l'impacte de les actuacions i que els resultats de la R+D+I acceleri la seva arribada al mercat i a la societat. Quan aquests ecosistemes estan ben cohesionats es provoca una col·laboració entre agents de diferent naturalesa que tracciona innovació i facilita l'aplicació de resultats de manera àgil.
Està prevista la convocatòria d'Ecosistemes d'Innovació en l'àmbit del Pla de Recuperació en 2022. Serà una convocatòria competitiva, alineada amb els àmbits tecnològics prioritaris al país i que requereixin una major cooperació entre agents per optimitzar l'impacte d'inversions i projectes realitzats sota diferents convocatòries.
Un dels àmbits que es prioritzarà serà l'aeroespacial en el qual es finançarà un projecte que conjumini activitats de cooperació, de treball conjunt, de disseminació de tecnologia i de promoció de l'emprenedoria. Un dels aspectes essencials que hauran de tenir aquests ecosistemes és traccionar innovació entre els seus agents, així com la difusió dels avanços tecnològics per a la seva arribada a la societat.
Execució i resultats
Al juny de 2023 es va publicar l'OrdreCIN/644/2023, de 16 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes públiques, per part del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació, I.P.I., als programes "Ajudes Cervera a Centres Tecnològics" i "Ajudes a Ecosistemes d'Innovació" del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2021-2023, en el marc del PRTR; i per la qual es modifica l'Ordre CIN/373/2022.