El Sincrotrón ALBA és un complex d'acceleradors d'electrons destinat a produir llum de sincrotrón amb la qual visualitzar l'estructura i propietats de la matèria, especialment a escala nanométrica. Està situat a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), en el Parc de l’ALBA. És un consorci públic i cofinançat a parts iguals per l'Administració General de l'Estat i la Generalitat de Catalunya. La seua construcció va començar en 2006, es va inaugurar en 2010 i va entrar en funcionament amb usuaris oficials a mitjan 2012.
Característiques principals
ALBA és una font de llum de sincrotrón de tercera generació equiparable a les últimes construïdes a Europa. El complex d'acceleradors està compost per un accelerador lineal, que s'utilitza per a accelerar els electrons fins a 100 MeV, un sincrotrón propulsor, on els electrons són accelerats fins a 3 GeV, i un anell d'emmagatzematge on es genera la llum de sincrotrón i s'emet a les diferents estacions experimentals.
Cada any el Sincrotrón ALBA genera unes 6.000 hores de llum i dona servici a més de 2.000 investigadors, tant de la comunitat acadèmica com del sector industrial. ALBA disposa actualment d'huit línies de llum operatives que es destinen principalment a biociencias, magnetisme i ciència dels materials. En l'actualitat hi ha quatre línies més en fase de disseny o construcció que entraran en operació a partir de 2020.
Algunes dades i xifres
A continuació es mostra un diagrama dels camps d'aplicació de les línies de llum del Sincrotrón ALBA: