
El Fòrum Estratègic Europeu sobre Infraestructures d'Investigació (ESFRI) va ser establit en 2002 pel Consell Europeu amb el propòsit de desenvolupar un enfocament comú de les polítiques europees en matèria d'infraestructures d'investigació, sent considerades un element fonamental en la construcció de l'Espai Europeu d'Investigació. Des d'aleshores, ESFRI s'ha convertit en un instrument estratègic en la definició de polítiques i a facilitar iniciatives multilaterals que conduïsquen a un millor desenvolupament i ús d'estes infraestructures d'investigació a nivell europeu i internacional.
El seu treball ha reforçat el lideratge mundial d'Europa en este camp mitjançant la mobilització d'inversions comunes a nivell regional, nacional i europeu.
Europa té ara a la seua disposició un ric panorama d'infraestructures d'investigació que cobrixen tots els dominis científics, amb més de 50 instal·lacions paneuropees que mobilitzen prop de 20 mil milions d'euros d'inversions comunes.
El principal instrument d'ESFRI és el seu full de ruta, la metodologia del qual és àmpliament utilitzada. Des del seu primer Full de ruta en 2006, s'han publicat noves edicions en 2008, 2010, 2016 i 2018, treballant-se en l'actualitat en la producció del Full de ruta 2021.
Dels 37 landmarks, infraestructures implementades i operacionals o en últimes fases de construcció, Espanya participa en 21, que agrupades per domini científic són:
- Digitals (1): PRACE.
- Salut i Alimentació (7): EATRIS-ERIC, ECRIN-ERIC, ELIXIR, EMBRC-ERIC, EU-OPENSCREEN-ERIC, EuroBioimaging-ERIC e INSTRUCT-ERIC.
- Medi ambient (4): LifeWatch-ERIC, EMSO-ERIC, Euro-Argo-ERIC e ICOS-ERIC.
- Física i Enginyeria (8): CTA, ELT (ESO), ESRF-EBS, European Spallation Source-ERIC, HL-LHC, ILL y SKA.
- Ciències Socials (1): ESS-ERIC.