Observatori de Dones, Ciència i Innovació

Imagen Observatorio Mujeres

L'Observatori “Dones, Ciència i Innovació” és un òrgan col·legiat interministerial que té la responsabilitat d'analitzar i realitzar el seguiment i mesurament d'impactes sobre la situació de les dones en l'àmbit de la investigació, el desenvolupament i la innovació; així com fomentar, proposar, assessorar i impulsar la realització de polítiques públiques i d'actuacions en aquests àmbits per a acabar amb els obstacles visibles i invisibles per a una igualtat de gènere real i efectiva; i promoure la millora de la situació de les dones en el Sistema Español de Ciència, Tecnologia i Innovació.

La fi última de l'Observatori és avançar cap a la igualtat de gènere en els àmbits de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, en els seus dos vessants, la presència equilibrada de dones i hòmens en tots els àmbits i nivells i la integració transversal de la perspectiva de gènere en la R+D+I.

L'Observatori està presidit pel ministre de Ciència i Innovació, compta amb 22 vocalías i entre els seus membres hi ha representació de deu ministeris: Ministeris de Defensa; Educació i Formació Professional; Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica; Treball i Economia Social; Inclusió, Seguretat Social i Migracions; Política Territorial i Funció Pública; Assumptes Econòmics i Transformació Digital; Sanitat; Igualtat i Universitats; i dels agents més rellevants en els àmbits de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació així com en igualtat.

Funcions de seguiment i avaluació:

  • Recollida i anàlisi de la informació disponible sobre la igualtat entre dones i hòmens en l'àmbit científic, tecnològic i d'investigació, així com en l'àmbit universitari en el relacionat amb la investigació.
  • Arreplegar, analitzar, avaluar i divulgar informació sistemàtica sobre la situació de les dones en els àmbits anteriors.
  • Seguiment periòdic i sistemàtic del nivell d'execució i d'impacte de gènere de les mesures i actuacions del Ministeri de Ciència i Innovació i dels seus organismes i entitats, així com de tots els agents del Sistema Español de Ciència, Tecnologia i Innovació, en àrees rellevants relacionades amb la igualtat de gènere en la R+D+I, incloses: presència equilibrada; prevenció i abordatge de l'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe en el treball; reducció de l'impacte de biaixos inconscients d'avaluació; integració de criteris d'igualtat de gènere en convocatòries de fons públics; integració de la dimensió de gènere en els projectes i programes de ciència, tecnologia i innovació.
  • Conéixer els Planes d'Igualtat dels Organismes Públics d'Investigació i els resultats del seu seguiment anual.
  • Vetlar pel compliment del que es disposa en la normativa, estratègies i plans que resulten d'aplicació
  • Promoure la realització d'estudis i informes tècnics de diagnòstic de la situació de les dones científiques, tecnòlogues i investigadores a Espanya.
  • Conéixer les actuacions realitzades per les unitats d'igualtat de les universitats, en la mesura en què estes actuacions es referisquen a l'àmbit de la investigació i/o la tecnologia.

Funcions d'informe i proposta

  • Informar tots aquells assumptes que siguen sotmesos al seu criteri en matèria d'igualtat
  • Formular recomanacions i propostes tendents a millorar els indicadors i sistemes d'informació relacionats amb les dones en estos àmbits
  • Formular recomanacions i propostes tendents a millorar la situació i visibilitat de les dones investigadores, tecnòlogues i innovadores i a erradicar les desigualtats de gènere detectades en el Sistema Español de Ciència, Tecnologia i Innovació.
  • Proposar l'adopció de mesures i la realització d'actuacions pels agents del Sistema Español de Ciència, Tecnologia i Innovació, per a avançar cap a la presència equilibrada de dones i hòmens en tots els àmbits i nivells, especialment en la presa de decisions.
  • Promoure recomanacions i mesures per a integrar la perspectiva de gènere en les polítiques sectorials d'investigació, desenvolupament i innovació -incloses estratègies i plans-, i als projectes i programes
  • Proposar accions de divulgació científica per a visibilitzar la trajectòria de científiques actuals i del passat com a referents i per a fomentar vocacions científiques en xiquetes i adolescents, especialment en àrees STEM
  • Impulsar accions per al foment d'una ciència, una tecnologia i una innovació lliure de biaixos de gènere.

L'Observatori desenvolupa a més qualssevol altres funcions que contribuïsquen al compliment dels seus objectius, així com les que li encomane el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en esta matèria.

L'Observatori Dones, Ciència i Innovació, per a la igualtat de gènere en el Sistema Español de Ciència, Tecnologia i Innovació, es va constituir el 10 de gener de 2019 i està regulat per Reial decret 938/2020 de 27 d'octubre. El seu programa de treball per al període 2021-2022 i l'estructura de comissions i grups de treball per a facilitar la seua implementació es van aprovar en reunió plenària el 10 de novembre de 2020.

Seleccioneu el tipus d’error que voleu informar

  • Si heu detectat que un dels enllaços no porta a cap pàgina...

  • Si heu detectat un error d’URL en un enllaç...

  • Si heu detectat un error en el contingut...

  • Si heu detectat que el contingut no es mostra...

  • Si la informació no us ha estat d’utilitat...