L'estat espanyol és membre fundador de l'Agència Espacial Europea (AQUESTA, per les seves sigles en anglès). Des de la seva constitució les entitats espanyoles han participat d'una forma activa en les diferents activitats de l'Agència el que ha suposat el principal mitjà de capacitació científica i tecnològica en matèria espacial a Espanya.
El recorregut de la participació espanyola ha suposat un llarg i constant camí de creixents responsabilitats de les entitats del nostre país tant en el disseny com en el desenvolupament i construcció de subsistemes i sistemes espacials, fins a aconseguir en els últims anys la capacitat d'integració d'un satèl·lit complet. Espanya no ha estat aliena a aquest procés d'enfortiment de la rellevància de l'activitat espacial. Les nostres capacitats nacionals tecnològiques, industrials i científiques han evolucionat des d'activitats marginals fins al lideratge de missions completes, nacionals i internacionals.
L'AQUESTA és una organització internacional en la qual Espanya és membre fundador i que té regles i procediments específics. En particular, l'AQUESTA segueix el principi de la “justa tornada” que, en la mesura del possible, garanteix un mínim de tornada industrial respecte a la inversió realitzada als programes de l'AQUESTA (el percentatge varia de programa a programa). El treball dels equips de gestió del CDTI als diferents programes de l'AQUESTA i el suport a la indústria espanyola i les seves propostes, permeten completar aquest mínim i aconseguir que ere percentatge de tornada industrial arribi a ser del 100 % per a Espanya. Per aquest motiu es pot dir que en els últims anys hi ha una tornada adequada tanta des de la perspectiva científic-tecnològica com a econòmica en l'AQUESTA.
Execució i resultats
En el Consell de ministres celebrat l'11/07/2023 es va acordar autoritzar a l'Agència Espacial Espanyola a modificar el pla de contribució a l'AQUESTA, anteriorment modificat previ Acord de 8 de novembre de 2019.
El perfil de pagaments que s'autoritza per 2023 i per a futurs exercicis és de 300 M€ per cada any, fins a 2027.
El perfil de pagaments previst en el període 2023-2027 inclou possibles variacions per sobrecoste als programes, ajustos de contribucions i actualitzacions de preus conforme al contemplat com a responsabilitat dels Estats en el Conveni de l'AQUESTA, així com possibles interessos que poguessin originar-se conforme al Reglament Financer de l'AQUESTA, i el pagament de les pensions corresponents a aquest període.
En l'actualitat s'han abonat ja els pagaments corresponents a 2022 i els dos primers trams de la quota corresponent a 2023.