Aquest programa s'orienta a la transformació del sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital superant la bretxa entre els descobriments científics, el desenvolupament de tecnologia i la seva implementació. En particular, les parts manifesten la seva voluntat d'identificar, si escau, com a àmbits de col·laboració futura per al desenvolupament del programa, les següents línies d'actuació (LA):
- LA-1: Impulsar sistemes de producció primària sostenibles, basats en la naturalesa i l'entorn, adaptats al canvi climàtic.
- LA-2: Desenvolupar sistemes d'elaboració d'aliments innovadors i sostenibles, que cobreixin les necessitats dels consumidors i de la societat en el marc d'una alimentació més nutritiva i saludable i amb un menor impacte mediambiental, assegurant la seguretat alimentària i, alhora, creant oportunitats per a nous negocis.
- LA-3: Proveir d'intel·ligència, eficiència, i per tant sostenibilitat, a cadascuna de les etapes i actors de la cadena agroalimentària, incloent les entitats de R+D+I, per mitjà de l'ús i desenvolupament de tecnologies d'avantguarda.
- LA-4: Reduir les pèrdues, les emissions i els residus generats pel sector, generant oportunitats d'aprofitament i processos win-win en la seva gestió i augmentant la circularidad del sector.
- LA-5: Transferir el coneixement i les solucions generades, facilitar la prova i escalat de les mateixes, aconseguir arribar als innovadors i als early adopters, així com obtenir informació del mercat i les seves necessitats per orientar i millorar la recerca i les solucions generades.
- LA-6: Millorar la capacitat científica i innovadora dels equips de recerca a l'àrea de l'agroalimentación per mantenir i reforçar la seva posició de lideratge i avantguarda en el context nacional i internacional.
- LA-7: Donar a conèixer al sector agroalimentari i a la societat els avanços cientificotècnics generats en les línies d'actuació del programa, fomentant l'adopció d'innovació, optimitzant així l'impacte científic, tecnològic, social i econòmic del programa.
El programa es va engegar inicialment amb la col·laboració de les Comunitats Autònomes de La Rioja, Regió de Múrcia, Comunitat Valenciana, Aragó i Comunitat Foral de Navarra mitjançant la subscripció d'un conveni marco amb el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Posteriorment, després de l'Acord del Consell de Política Científica, Tecnològica i d'Innovació de 22 de juny de 2022, s'han incorporat les Comunitats Autònomes d'Extremadura i el Principat d'Astúries.