Inversió 9. Sector aeroespacial

Sector aeroespacial

El sector aeroespacial es defineix com un sector estratègic tant pel pes economicoindustrial i la seva aportació al PIB com, molt especialment, per la seva gran capacitat de generar actuacions d’R+D d’aplicació a nombrosos sectors econòmics, més enllà de l’aeroespacial.

Per tant, es planteja una actuació global sobre les tecnologies aeroespacials que s’orientin a la transició verda, reforcin les capacitats espanyoles i generin un efecte d’arrossegament sobre tota la cadena de valor.

Amb aquesta línia d’inversió s’avançarà en la generació de capacitats industrials espanyoles vinculades al futur avió de baixes i nul·les emissions, amb unes activitats d’R+D cobertes pel Pla tecnològic aeronàutic. Així mateix, s’han identificat àrees addicionals de desenvolupament experimental que concloguin en el desenvolupament de prototips de béns d’equipament i bessons digitals per a l’adaptació dels entorns fabrils espanyols, entre d’altres, que fomentin l’eficiència, un consum menor de recursos o menys impacte mediambiental. En qualsevol cas, es mirarà que aquestes actuacions tinguin, com a poc, un impacte neutre en termes mediambientals.

En l’àrea d’espai es perseguirà l’establiment d’un programa de tecnologia espacial que generi noves capacitats pròpies a través de convocatòries de subvencions, convenis entre administracions públiques per a l’execució de projectes d’R+D i compra pública precomercial per, entre d’altres, mantenir i reforçar el paper dels avenços espanyols en grans missions espacials internacionals; provar de consolidar algunes capacitats per a l’accés a l’espai a través de la compra precomercial de prototip de llançadors en conjunció amb un satèl·lit espanyol d’observació; estudiar la viabilitat tècnica i econòmica de la construcció d’una plataforma oceànica de llançament en l’entorn de les Illes Canàries i, si és factible, la seva posada en funcionament; desenvolupar i provar nous sistemes de comunicacions òptiques en l’espai; eliminar la dependència espanyola en tecnologia de càmeres treballant en l’infraroig amb refrigeració criogènica (tecnologia molt utilitzada en seguretat i detecció) de gran aplicació en tota mena de sistemes de seguretat de fronteres i observació; desenvolupar la càrrega útil d’un satèl·lit per a l’establiment d’un corredor de claus quàntiques garantint un sistema segur de comunicacions inviolables, entre altres compres que desenvolupin capacitats tecnològiques espacials per a la prestació de serveis d’interès públic.

En concret, aquesta inversió pretén realitzar una actuació sobre les capacitats tecnològiques i innovadores espanyoles relatives a l’àmbit aeroespacial, pel seu impacte en el conjunt de l’economia i per la capacitat de generar coneixement i innovacions d’aplicació en nombrosos àmbits (per exemple, nous materials, sensors, serveis avançats que permetin altres innovacions, etc.).

En l’àmbit aeronàutic, en aquesta línia es pretén donar suport a la generació de capacitats tecnològiques relatives, fonamentalment, al futur avió de baixes i zero emissions mitjançant el desenvolupament de projectes empresarials d’R+D+I, encara que també s’han identificat desenvolupaments tecnològics crítics relatius als UAV, aeronaus multipropòsit o sistemes de fabricació avançada que incloguin la creació de bessons digitals, entre d’altres.

Així, en el Programa Tecnològic Aeronàutic es proposen convocatòries de subvencions per al desenvolupament de projectes d’R+D en temàtiques com nous sistemes de propulsió, optimització integral de la generació, distribució i emmagatzematge de l’energia no propulsiva, però també el desenvolupament de nous materials més lleugers que contribueixin a reduir el consum de combustible o noves eines de càlcul i optimització aerodinàmica, entre d’altres. En l’àmbit dels UAV es persegueix el desenvolupament de noves tecnologies de comunicació entre diversos tipus de vehicles entre si de manera segura i ciberprotegida o sistemes de detecció i comunicacions per a la integració de sistemes autònoms en un espai aeri compartit.

Aquests projectes els hauran de dur a terme consorcis empresarials de dues a sis empreses participants, sempre amb la participació de, com a mínim, una pime. De fet, la convocatòria reserva una part del pressupost per a consorcis formats exclusivament per pimes. El pressupost mínim per projecte serà de 2,5 milions d’euros i la durada de dos a quatre anys. Els organismes de recerca podran participar en règim de subcontractació.

icono-contacto.svg

Subdirección General de Fondos Europeos para la Investigación y la Innovación

P.º de la Castellana 162. 28046 Madrid

916 038 190

fondoseuropeos@ciencia.gob.es

Seleccioneu el tipus d’error que voleu informar

  • Si heu detectat que un dels enllaços no porta a cap pàgina...

  • Si heu detectat un error d’URL en un enllaç...

  • Si heu detectat un error en el contingut...

  • Si heu detectat que el contingut no es mostra...

  • Si la informació no us ha estat d’utilitat...