
L'aposta per la cooperació transfronterera i l'enfortiment de les relacions entre Espanya i Portugal es veu plasmada en els respectius Planes de Recuperació, Transformació i Resiliència de tots dos països, tal com va quedar de manifest en el Cim hispà-lusità que va tindre lloc el 28 d'octubre de 2021, a Trujillo.
En este Cim, tots dos països van acordar un marc de cooperació en matèria de programes i tecnologies espacials d'interés comú iniciat per una col·laboració concreta per a desenvolupar una constel·lació de satèl·lits d'observació de la terra anomenada Atlantic Constellation.
Esta iniciativa té l'objectiu de proveir dades d'observació de la terra amb una alta freqüència de revisita sobre el territori de tots dos països, complementant els sistemes ja existents en l'actualitat, com els satèl·lits Sentinel del programa europeu Copernicus.
L'observació de la terra des de l'espai és una de les línies estratègiques de màxim interés atés que no solament genera llocs de treball altament qualificats en el desenvolupament dels sistemes espacials (segment de terra, segment de vol, llançador i operacions), sinó que proporciona dades essencials per a la creació d'aplicacions i servicis addicionals que generen ocupació en empreses de valor afegit en diferents disciplines com a agricultura, cartografia, medi ambient, oceanografia, prevenció de catàstrofes o ciències de l'atmosfera.
Esta actuació es dirigix a definir, desenvolupar i comprar satèl·lits i el segment terré associat que representaran.
Este sistema funcionarà a través d'una combinació de plataformes anomenat Atlantic Pole to Pole Observation System of Systems (APOSS) amb components espacial, aeri, terreny, i flotant entre uns altres. El sistema monitorarà les variables necessàries, i el sector espacial combinarà les dades subministrades per satèl·lits existents internacionals com: Copernicus - Sentinels, NOAA-NASA, etc., i a Espanya: Paz, Deimos 1 i Deimos 2. Estos satèl·lits existents es complementaran amb la constel·lació de petit satèl·lits, l'Atlantic Constellation, per a assegurar un adequat temps de revisita.
La dimensió inicial d'esta constel·lació és de 16 satèl·lits, dels quals 8 d'ells es desenvoluparan en l'àmbit espanyol. Estos satèl·lits treballaran de manera conjunta, encara que independent, intercomunicats i seran interoperables per un operador terrestre comú.
La cooperació bilateral amb Portugal permetrà duplicar la capacitat d'esta actuació fent una constel·lació de satèl·lits interoperables a través d'un operador en terra comuna, per a resoldre a més alguns dels problemes transfronterers d'afecten a les dos nacions, com poden ser la detecció primerenca d'incendis, la lluita contra la sequera o aspectes relacionats amb la gestió agrícola. Esta actuació és una de les quals li dona un caràcter internacional a este PERTE
Usos de la Constel·lació Atlàntica
El sistema Atlantic Constellation serà una costelación de petit satèl·lits per a monitorar el canvi climàtic i en concret: les badies i estuaris, els efectes de desastres naturals en zones costaneres, la producció sostenible d'aliments, la gestió dels recursos marins i costaners, el monitoratge de l'ecosistema marí i costaner.
Les solucions generades per estes empreses tenen a més un impacte positiu en la vida dels ciutadans lloc que ajuden a mitigar l'efecte del canvi climàtic, pal·liar l'efecte de desastres naturals, optimitzen els recursos naturals com a collites o aqüicultura, i ens alerten de situacions climàtiques d'emergència. A més, ajuden a comprendre els fenòmens que generen i regixen el canvi climàtic o l'evolució dels ecosistemes marins dels oceans.
Execució i resultats
En la reunió del Consell de ministres celebrada el dia 18/07/2023 s'ha va aprovar l'Acord pel qual s'autoritza a l'Agència Espacial Espanyola (AEE) la subscripció de l'Acord per a assistència de l'Agència Espacial Europea (EIXA) a Espanya sobre l'observació de la Terra (Constel·lació Atlàntica).
L'EIXA assistirà a l'AEE per al llançament d'una licitació (Invitation To Tendir) que es durà a terme en dos fases, tindrà dos fases, una primera a la qual passaran dos consorcis en competència i els resultats de la qual serviran per a acabar de definir els requisits. El consorci guanyador començarà l'execució en 2024.