
Els bucs oceanográficos regionals gestionats per la unitat de bucs de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) del CSIC són el B/O Raḿn Margalef i B/O Ángeles Alvariño.
Tots dos bucs estan dotats dels més moderns sistemes electrònics de navegació i situació, així com dels mitjans necessaris per a arreplegar mostres, tant d'aigua com de sediments, de determinació de variables físiques i químiques de l'aigua de mar, així com per als estudis de flora i fauna marina.
El B/O Ramón Margalef va ser entregat en 2011 i està especialment dissenyat per a la investigació oceanogràfica i pesquera, incloent l'estudi integrat dels ecosistemes. Per les seues dimensions i capacitats, està catalogat com un buc d'àmbit regional. Té 10 dies d'autonomia i espai per a 11 investigadors i tècnics, a més dels seus 14 tripulants. Desenvolupa la seua activitat en l'àmbit nacional i mars adjacents i compta amb tecnologia capdavantera per a estudiar la geologia marina, oceanografia física i química, biologia marina, pesqueres i control mediambiental.
El B/O Ángeles Alvariño va ser entregat en 2012. Este buc aporta a la flota oceanogràfica nacional i europea un laboratori flotant dotat amb les últimes tecnologies. També catalogat com a buc d'àmbit regional, com l'anterior tots dos tenen capacitat per a emprar el ROV LIROPUS; compta amb capacitat per a allotjar a 13 investigadors i tècnics, a més dels seus 14 tripulants. També compta amb un disseny que assegura nivells baixos de soroll radiat a l'aigua, la qual cosa li permet treballar sense alterar el comportament natural de la fauna marina. La seua avançada tecnologia permet estudiar la geologia marina, oceanografia física i química, biologia marina, pesqueres i control mediambiental.